Опублікована наукова стаття Добове надходження 137Cs з продуктами харчування у відібраній когорті жителів села Народичі через 30 років після Чорнобильської катастрофи

У рамках співпраці зі спеціалістами Медичного університету Доккіо підготовлено наукову публікацію «137Cs daily intake with the foodstuff in the selected cohort of the village Narodychi 30 years after the Chornobyl accident»

Посилання: Buzynnyi, M., Kimura, S., Didukh, M. et al. 137Cs daily intake with the foodstuff in the selected cohort of the village Narodychi 30 years after the Chornobyl accident. Environ Monit Assess 197, 305 (2025). https://doi.org/10.1007/s10661-025-13759-3

Короткий зміст.

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції, що сталася 26 квітня 1986 року, призвела до масштабних викидів радіоактивності в навколишнє середовище. Її наслідки – забруднення радіонуклідами ґрунтів, сільськогосподарської продукції, дикорослих грибів та ягід – проявляються навіть через десятиліття. Одним з регіонів, що найбільше постраждали від аварії на ЧАЕС, була Житомирська область (Полісся). Ґрунти українського Полісся (північ України) мають високі коефіцієнти переходу 137Cs, що призвело до відповідного забруднення продуктів харчування, особливо молока та лісових продуктів.

Метою даного дослідження було розрахувати та проаналізувати індивідуальне добове надходження 137Cs з їжею в когорті сільських мешканців на основі регулярного відбору проб та вимірювання радіоактивності добових раціонів харчування кожної сім’ї та з урахуванням кількісних показників споживання продуктів харчування кожним членом когорти упродовж 2 років. Щомісячні дослідження концентрації 137Cs у продуктах харчування проводилися з метою вивчення особливостей радіоактивності раціону та оцінки їх впливу на відповідне добове споживання для обраної когорти (11 сімей, від 2 до 6 членів у сім’ї, загалом 34 особи), які проживали в с. Народичі Житомирської області (регіон) з листопада 2015 року по жовтень 2017 року. Дослідження включало детальну кількісну реєстрацію раціону харчування за спеціально розробленою анкетою для кожного члена сім’ї в один з обраних днів кожного місяця та лабораторне гамма-спектроскопічне вимірювання активності 137Cs у зразках харчових продуктів, що охоплюють раціон харчування кожної сім’ї, в один і той же день, включаючи три прийоми їжі. Добове надходження 137Cs розраховувалося шляхом об’єднання щоденних даних анкетування сім’ї та індивідуальних даних про концентрацію 137Cs у відповідній сім’ї в той самий день.

Оцінки індивідуальних річних доз опромінення були зроблені на основі відповідних статистичних оцінок надходження 137Cs з їжею та вікових дозових коефіцієнтів. Вимірювання радіоактивності 137Cs у харчових продуктах показали, що вітчизняні овочі, фрукти та ягоди містять від одного до десятків Бк/кг. Молоко та молочні страви містять від десятків до кількох сотень, а готові перші та другі страви з м’яса, в тому числі з додаванням лісових грибів, іноді містять до кількох сотень Бк/кг. Розрахунки показують, що добове надходження 137Cs з раціоном харчування для різних представників когорти становило від 0,1 до 704 Бк. Воно залежало від зміни радіоактивності упродовж року в сімейному продуктовому кошику та індивідуальних переваг у споживанні продуктів харчування відповідних членів сім’ї, особливо молока та продуктів, приготованих на молоці, і більшою мірою продуктів лісового походження: лісових ягід та грибів, і було вищим для чоловіків.

Статистичні дані щодо щоденного надходження 137Cs значно різняться між членами когорти та їхніми сім’ями. Консервативні оцінки дози опромінення когорти за кожен рік не перевищують 0,33 мЗв/рік, тоді як відповідне середнє значення майже вдвічі вище на другий рік. Показано, що річна ефективна доза опромінення індивіда визначається продуктовим кошиком сім’ї та звичками харчування. Просвітницька робота щодо уникнення певних продуктів харчування має бути важливою для запобігання високому надходженню 137Cs з їжею.

Завідувач лабораторії радіаційного моніторингу
д.б.н. Бузинний М.Г.

ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН України»

(дата опублікування на сайті 19 лютого 2025)