Зменшення споживання солі – шлях до здорового життя

Глобальна ініціатива ВООЗ щодо запобігання розвитку хронічних захворювань наголошує на небезпеці надмірного споживання солі та пропагує більш здоровий спосіб життя.
Надмірне споживання натрію сприяє розвитку гіпертонії, від якої страждають понад 1,3 мільярда людей у всьому світі, а також збільшує ризик серцевих захворювань, інсульту, хронічної хвороби нирок, каменів у нирках, раку шлунка та остеопорозу. Крім того, надмірне споживання солі може пошкодити слизову оболонку шлунка та сприяти розвитку інфекції, що є основним фактором ризику розвитку раку шлунка. Позбутися звички надмірного споживання солі – необхідно, щоб захистити серце, нирки, мозок та загальний стан здоров’я.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує споживати менше ніж 5 г солі на день. Це становить приблизно одну чайну ложку. На жаль, більшість людей перевищують цю норму через високе споживання, вже готових і оброблених харчових продуктів, а також за звичкою.
Нещодавнє дослідження, проведене в Україні, виявило тривожний факт: дорослі жителі споживають значно більше солі, ніж рекомендується. За даними Національного дослідження STEPS, українці споживають близько 12,6 г солі на добу, що більш ніж у 2,5 раза перевищує рекомендації ВООЗ, які становлять 5 г на добу. При цьому чоловіки споживають значно більше солі, ніж жінки. І як наслідок, серед населення України більше як третина людей страждають на підвищений кров’яний тиск, а чоловіки частіше, ніж жінки, страждають на гіпертензію. Звички споживання солі жителями України надають сильний вплив на розвиток хронічних захворювань. Тому лікарі закликають до активних дій і рекомендують постаратися не перевищувати добову норму споживання солі хоча б протягом тижня.
Українці щодня лише з хлібом споживають від 2,5 до 4,25 г солі, що становить половину або більше від рекомендованої Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) добової норми. За даними Держслужби статистики, кожен українець споживає близько 250 г хліба на добу, а вміст солі у хлібі коливається від 1,07 до 1,7 г на 100 г. Один шматок хліба (30-40 г) може містити до 0,68 г солі. Іноді вміст солі може значно перевищувати ці показники.
Міністерство охорони здоров’я попереджає – зменшення споживання солі могло б допомогти запобігти розвитку хронічних неінфекційних захворювань, які щороку викликають близько 80% передчасних смертей в Україні. Кількість натрію, який ми споживаємо переважно у вигляді харчової солі, впливає на загальний ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Зменшення кількості солі навіть у хлібі – важливий аспект національних стратегій зниження такої захворюваності. Україна вже два роки має певні обмеження, запроваджені в рамках реформи шкільного харчування. Для хліба, який їдять у навчальних закладах та інших, де перебувають діти, вміст солі має перевищувати 0,45 г на 100 г готового продукту. Однак важливо, щоб діти та відповідальні за них дорослі мали змогу харчуватися здоровіше не лише у школі, а й удома, адже це піде на користь усім, і разом з іншими заходами зробить українців здоровішими. Дуже важливо також наполегливо рекомендувати виробникам продуктів харчування переглянути рецептуру своєї продукції, щоб знизити вміст солі та надати споживачам здорову продукцію, забезпечити належне маркування на упаковці та підтримувати кампанії з освіти громадськості.
Деякі країни вже успішно запровадили заходи щодо зменшення споживання солі. Наприклад, у Бельгії, Великій Британії, Канаді, Новій Зеландії та Ірландії вміст солі в хлібі знизився від 6% до 38%. В Україні МОЗ пропонує виробникам хліба зменшити вміст солі до 0,9 г на 100 г, використовуючи трави та спеції для підвищення смакових якостей випічки. Якщо до цього заклику відразу прислухаються всі виробники, то реалізація цих заходів допоможе знизити загальне споживання солі та покращити здоров’я українців.
Завідувач лабораторії гігієни харчування та безпечності харчової продукції,
д. мед.н., професор Марія ГУЛИЧ
Державна установа «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України»
(дата опублікування на сайті 19 березня 2025 р.)