7 травня 2025 року відбувся Круглий стіл «Харчування і онкологія: стандарти, підходи і індивідуальні рішення»

7 травня 2025 року в рамках конференції «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи» відбувся Круглий стіл «Харчування і онкологія: стандарти, підходи і індивідуальні рішення» присвячений питанню ролі харчування в профілактиці та лікуванні онкологічних хворих.

Круглий стіл проходив в Національному університеті харчових технологій під головуванням Шевченко Олександра – ректора Національного університету харчових технологій в присутності:

  • Лісного Івана – завідувача науково-клінічного відділу ДПН «Національний інститут раку МОЗ України», д.мед.н., професора;
  • Гуліч Марії – завідувача лабораторії гігієни харчування та безпечності харчової продукції ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України», д. мед. н., професора;
  • Анохіної Галини – професора кафедри гастроентерології, дієтології і ендоскопії Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л.Шупика, д.мед.н., професора;
  • Сімахіної Галини – зав. кафедри технології оздоровчих продуктів Національного університету харчових технологій, д.т.н., професора;
  • Токарчука Сергія – проректора з наукової роботи Національного університету харчових технологій к.т.н., доцента;
  • Задніпряного Юрія – голови Наукового технічного товариства харчових продуктів України;
  • Акіншиної Ольги – дієтолога ДПН «Національний інститут раку МОЗ;
  • Велічко Іванни – дієтолога – координатора ГС «Академія харчування пацієнтів»;
  • Михайлової Раїси – генерального директора ТОВ «ФІРМА «ФАВОР»;
  • Осінньої Л.М. – генерального директора «Житомирбіопродукт»
  • та 36 учасників, серед яких представники виробництв продуктів харчування для спеціальних медичних цілей.

У роботі круглого столу розглядалися питання:

  • сучасний науково-обґрунтований погляд на питання «харчування і онкологія»;
  • практична реалізація харчування в спеціалізованих онкологічних медзакладах України;
  • продукти харчової промисловості: вимоги часу з точки зору профілактики онкозахворювань, оздоровчі харчові продукти.

Д.м.н., професор Лісний Іван у своїй доповіді зосередився на сучасному погляд на розвиток та негативний вплив нутритивної недостатності в онкологічних хворих, преабілітації онкологічних хворих, застосуванні стратегії ERAS в онкохірургії. Підкреслив велике значення нутритивної підтримки онкохворих, яка має вагомий внесок на всіх етапах лікування.

Питанням харчування в профілактиці та лікуванні онкологічних хворих та нутритивної терапії на етапах лікування онкологічних хворих присвятили свої виступи д.м.н., професор Анохіна Галина та дієтолог Акіншина Ольга.

Професор Сімахіна Галина представила сучасний погляд на виробництво харчових продуктів оздоровчого призначення. Вона зупинилася на питаннях необхідності розробки харчових продуктів для спеціальних медичних цілей саме для нутритивної підтримки онкохворих на всіх етапах лікування відповідно до нових наукових розробок в цьому напрямку.

У круглому столі в якості спікера приймала також участь д.мед.н, професор Марія Гуліч завідувач лабораторії гігієни харчування та безпечності харчової продукції ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України». Вона зупинилась на питанні нормативного забезпечення МОЗ України щодо організації харчування онкохворих та підкреслила, що харчування онкохворих в медзакладах будь-якого підпорядкування здійснюється згідно Наказу МОЗ України від 29 жовтня 2013 р. за № 931. «Порядок організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я». Ним передбачено 5 норм лікувального харчування в тому числі і для онкологічних хворих, які розраховані виключно залежно від вихідного нормо-, гіпо- або гіпертрофічного стану пацієнта.

Марія Гуліч висловилась щодо необхідності перегляду та доповненню Наказу МОЗ України № 931 відносно харчування онкохворих. На її думку, при розробці норм лікувального харчування у випадку онкохворих необхідно враховувати не тільки трофічний стан пацієнта. Перш за все необхідно враховувати такі питання, як локалізація пухлини, а також етапи лікування пацієнта: доопераційний, післяопераційний, хімієтерапія чи променевої терапії. На думку доповідача, норма лікувального харчування онкохворого обов’язково повинна бути модифікована відповідно до локалізації пухлини і етапу лікування. В кожному конкретному випадку мова повинна йти навіть про індивідуальне харчування пацієнта. У завершальній частині доповіді Марія Гуліч зазначила про необхідність комплексного підходу в розв’язанні цього питання та тісної співпраці медиків – онкологів. гігієністів, дієтологів та харчових технологів у виробництві харчових продуктів для спеціальних медичних цілей і оздоровчого харчування. Ця пропозиція була позитивно зустрінута, мала великий відгук з боку учасників круглого столу щодо подальшої розробки нормативного документа лікувального харчування для онкохворих.

Завантажити інформацію про круглий стіл у pdf форматі

(дата опублікування на сайті 8 травня 2025 р.)