Лабораторія гігієни харчування та безпечності харчової продукції
Лабораторію створено в 1998 р. під керівництвом д. мед. н., проф. М. П. Гуліч.
Керівник – д. мед. н., проф. Гуліч Марія Павлівна (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1708-3012)
тел.: +38(044)513-40-65, e-mail: gumapa@ukr.net
Послуги лабораторії гігієни харчування та безпечності харчової продукції
Інформаційні матеріали лабораторії гігієни харчування та безпечності харчової продукції
Лабораторія гігієни харчування та безпечності харчової продукції – це єдина лабораторія такого профілю у системі Національної академії медичних наук України, яка за своїм потенціалом може виконувати як наукові дослідження щодо впливу харчування на здоров’я населення, запобігання розвитку аліментарно-залежних хронічних неінфекційних захворювань, розробки наукових засад удосконалення системи організації харчування дітей, так і вирішувати суто практичні завдання: проводити медико-біологічну оцінку продуктів харчування, одержаних за інноваційними технологіями, здійснювати оцінку безпечності та якості харчових продуктів з позицій міжнародного та вітчизняного санітарного законодавства та здійснювати розробку законодавчих і нормативно-методичних документів.
Основні напрямки наукової діяльності:
- Проведення репрезентативних досліджень стану фактичного харчування населення, зокрема дітей та молоді;
- Вивчення проблеми взаємозв’язку стану харчування і розвитку хронічних неінфекційних захворювань та наукове обґрунтування засад реалізації заходів аліментарної профілактики їх в Україні відповідно до Цілей сталого розвитку;
- Вивчення особливостей харчування дітей шкільного віку та розробка наукових засад удосконалення системи організації шкільного харчування в умовах інтеграції України у європейський освітній простір та реформування шкільної освіти;
- Визначення сучасного стану забезпечення харчуванням дітей з особливими дієтичними потребами в закладах освіти в Україні та розробка основ дієтичного шкільного харчування;
- Розробка принципів харчування населення в умовах надзвичайних ситуацій, зокрема щодо харчування дітей під час воєнного стану;
- Медико-біологічна оцінка продуктів харчування, одержаних за новітніми інноваційними технологіями;
- Наукове обґрунтування рецептур та медико-біологічна оцінка продуктів спеціального призначення;
- Оцінка безпечності та якості харчових продуктів та продовольчої сировини з позицій міжнародного та вітчизняного санітарного законодавства;
- Розробка нормативно-методичної документації з гігієни харчування;
- Розробка наукових засад державної політики в галузі харчування населення України.
Найвагоміші наукові досягнення:
- Розроблено пріоритетні та оригінальні методології та методичні підходи щодо вивчення органічних сполук мікроелементів, отриманих за допомогою нанотехнології.
- Науково обґрунтовано новий підхід до вирішення проблеми дефіциту мікроелементів у харчуванні населення за рахунок збагачення продуктів харчування органічними сполуками мікроелементів, отриманих за інноваційною нанотехнологією;
- Відповідно до Цілей сталого розвитку встановлено поширеність факторів ризику неінфекційних захворювань серед студентської молоді;
- Розроблено та впроваджено в діяльність вищих навчальних закладів України «Алгоритм впровадження здоров’язберігаючих освітніх технологій в навчальний процес вищих навчальних закладів»;
- Створено «Збірник рецептур страв, кулінарних виробів і напоїв (технологічних карт) для харчування дітей шкільного віку для закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та закладів сфери соціального захисту»;
- Створено наукову базу даних щодо мікронутрієнтного складу молока і молокопродуктів та фактичного вмісту мікроелементів цинку і міді у всіх видах харчових продуктів сучасного вітчизняного ринку;
- Науково обґрунтовано можливість підвищення харчової і біологічної цінності їстівних і лікарських грибів при культивуванні їх на поживному середовищі з додаванням цитратів біометалів, отриманих за інноваційною нанотехнологією.