17 грудня 2021 р. Опубліковано Збірник рецептур страв, кулінарних виробів і напоїв (технологічних карт) для харчування дітей шкільного віку для закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та закладів сфери соціального захисту

Вийшов з друку «Збірник рецептур страв, кулінарних виробів і напоїв (технологічних карт) для харчування дітей шкільного віку для закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та закладів сфери оціального захисту», який є результатом спільної роботи фахівців лабораторії профілактики аліментарно-залежних захворювань ДУ “Інститутгромадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ” та Київського національного торговельно-економічного університету в рамках реформи системи харчування в закладах освіти України. 

У розробці збірника приймали участь д-р мед. наук М.П.Гуліч, канд. біол. наук Л.С.Любарська, канд. мед. наук О.Д.Петренко.

Збірник рецептур включає в себе технологічні вимоги та характеристики сировини, особливості та технологію приготування страв, виробів і напоїв, які відповідають нормам нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, мають високу поживну і біологічну цінність, прийнятні органолептичні характеристики, адаптовані до смакових уподобань школярів та сучасного рівня техніки і технологій в закладах харчування.

Технологічні карти створені на основі:

– сучасних принципів здорового харчування та рекомендацій ВООЗ;

– вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти (Наказ Міністерства охорони здоров’я №2205 від 25.09.2020 р.);

– Норм і порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (Постанова Кабінету Міністрів України №305 від 24.03.2021 р.);

– національних кулінарних традицій в поєднанні з інноваціями щодо використання локальної харчової сировини і сезонних продуктів.

Даний збірник рецептур підготовлений для керівників, спеціалістів, працівників закладів загальної середньої освіти, а також інших фахівців, які відповідають за організацію і якість харчування учнів, а також здійснюють за ними контроль та державний нагляд.

Мазаракі А.А., Притульська Н.В., Гуліч М.П. та ін. Збірник рецептур страв, кулінарних виробів і напоїв (технологічних карт) для харчування дітей шкільного віку для закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та закладів сфери соціального захисту. За заг. ред. Мазаракі А.А. ; Київ. нац. торг.-економ. ун-т. К., 2021. 672 с. (завантажити титульну сторінку та зміст)

З метою придбання Збірника рецептур звертатись:

Анжеліка Медведєва

+38(095)640-25-95 (telegram, whatsapp)

a.medvedeva@knute.edu.ua

З метою впровадження технологій харчової продукції, представлених у Збірнику рецептур, заплановано проведення серії навчальних тренінгів для працівників їдалень закладів освіти.

Контакти для детальної інформації та запису:

Юлія Гончар

+38(063)526-27-62 (viber, telegram, whatsapp)