Рекомендації щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширенню випадків захворювання на COVID-19 на підприємствах та в установах
ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України»
Поширення випадків захворювання на нову коронавірусну інфекцію (COVID-19) в країнах Європейського союзу та країнах, що ділять спільний державний кордон з Україною, потребують підвищення рівня обізнаності, посилення та проведення додаткових профілактичних заходів на підприємствах та в установах незалежно від форми власності на всій території країни.
Загальна інформація про захворювання
Коронавірусне захворювання COVID-19 було вперше виявлено в провінції Ухань Китайської народної республіки в грудні 2019 року.
Вірус передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті. При кашлі чи чханні, а також при простому видиху людина виділяє непомітні краплі, більшість з яких осідають на поверхнях, які оточують наші робочі місця, місця спільного користування, такі як робочі столи, кухонні поверхні та посуд, телефони та клавіатури комп’ютерів. Якщо в цей момент інша людина знаходиться в на дистанції 1-2 метри від хворого на COVID-19, вона може вдихнути інфікований матеріал або він може осісти безпосередньо на слизову оболонку рота, очей чи носа, чи просто бути перенесеним до слизової мимовільним рухом чи дотиком до обличчя, які ми несвідомо робимо до 30 разів на годину.
Більшість осіб, що захворіли на COVID-19, мають помірні симптоми, схожі з грипом, та швидко одужують. Найбільші ризики несуть люди похилого віку, особи з послабленим імунітетом, хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, легеневими хворобами та цукровим діабетом.
Завданням роботодавців та організаторів робочих процесів та підприємствах, в установах та організаціях є убезпечення підлеглих і колег в період підвищеного ризику поширення респіраторних хвороб, в тому числі COVID-19. Цього можливо досягнути шляхом підвищення обізнаності та посилення профілактичних заходів з попередження захворювань.
Основні профілактичні індивідуальні заходи
До основних індивідуальних профілактичних заходів належать:
- гігієна рук – миття з рідким милом (бажано з антибактеріальним ефектом) та обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;
- гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні, використання та негайна утилізація одноразових серветок та носовичків;
- утримання від контактів з респіраторними хворими та особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, – або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 2 метрів та не довше 15 хвилин);
- утримання від дотиків слизових оболонок рота, носа та очей та обличчяв цілому брудними (не обробленими спиртовмісним антисептиком) руками;
- використання медичної маски за наявності респіраторних симптомів, перечічених вище, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшою утилізацією та антисептичною обробкою рук спиртовмісним антисептиком після утилізації.
Організація роботи
- проведіть роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних профілактичних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
- роздрукуйте та/або оновіть інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або антисептичну обробку рук спиртовмісними антисептиками (додаються);
- не допускайте працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян;
- передбачте можливості дистанційної роботи та/або компенсації працівникам, які вимушені залишитися вдома в умовах самоізоляції при виникненні симптомів респіраторних хвороб та підвищеної температури;
- мінімізуйте кількість працівників, які контактують з клієнтами/відвідувачами, впровадьте дистанційне консультування/надання послуг та/або надання послуг за принципом «єдиного вікна» там, де це можливо;
- максимально використовуйте можливості телекомунікації та дистанційної роботи, особливо для працівників, які витрачають тривалий час на шлях до роботи громадським транспортом та/або мають хронічні захворювання;
- забезпечте та контролюйте постійну наявність рідкого мила (бажано з антибактеріальним ефектом), одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів як для персоналу, так і для відвідувачів/клієнтів;
- сплануйте та забезпечте наявність медичних масок для використання особами, в яких починають розвиватися симптоми респіраторних захворювань, як нежить або кашель, та проведіть відповідне навчання з їх правильного використання та утилізації;
- оновіть контактну інформацію щодо закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу при інфекційних захворюваннях, використовуйте її в роботі та поширте серед працівників.
Прибирання
- забезпечте вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів та провітрювання не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення робочого дня/зміни, а для місць підвищеної прохідності, загального масового користування або проведення публічних заходів не рідше, ніж кожні 3 години;
- проводьте ретельне прибирання і обробку поверхонь, місць контакту рук працівників і відвідувачів/клієнтів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, столик, кухонні покриття, переговорні кімнати, конференц-зали, спортивні та розважальні кімнати тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами для експрес-дезінфекції;
- абезпечте наявність вологих серветок та/або серветок зі спритвмісним антисептиком в місцях спільного користування (наприклад, офісних кухнях), для самостійного витирання поверхонь працівниками перед використанням.
Використання дезінфікуючих засобів
При дезінфекції використовуйте стандартні дезінфікуючі засоби, зареєстровані відповідно до чинного законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію.
Дотримуйтесь інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (витримання часу перебування на оброблюваній поверхні).
При дезінфекції використовуйте стандартні дезінфікуючі засоби, зареєстровані відповідно до чинного законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Дотримуйтесь інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (витримання часу перебування на оброблюваній поверхні).
Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфікуючі засоби та антисептики, зареєстровані відповідно до чинного законодавства:
- антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);
- препарати для експрес-дезінфекції поверхонь (експозиція від 30 сек до 2 хв) – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);
- для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи їх комбінацій з поверхнево-активними речовинами, хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування) з вираженим миючим ефектом.
Для дезінфекції можуть бути використані засоби з різних хімічних груп: хлорвмісні (діюча речовина – натрієва сіль дихлорізоціанурової кислоти (дихлорізоціанурат натрію) – в концентрації активного хлору в робочому розчині не менше 0,06%), кисневмісні (перекис водню – в концентрації не менше 3,0%), катіонні поверхнево-активні речовини (КПАВ) – четвертинні амонієві сполуки (в концентрації активно діючої речовини (АДР) в робочому розчині не менше 0,15%), третинні аміни (в концентрації АДР в робочому розчині не менше 0,05%), спирти – ізопропіловий, етиловий, чи їх комбінації – в якості шкірних антисептиків і дезінфікуючих засобів для експрес-дезінфекції обробки невеликих за площею поверхонь – ізопропіловий спирт в концентрації не менше 60%, етиловий спирт в концентрації не менше 70% .
Вміст активно діючих речовин зазначено в інструкціях (методичних вказівках) по застосуванню.
Режим використання – за режимом інфекцій вірусної етіології.
Подорожі та відрядження
- переконайтесь, що в вашій організації/підприємстві є найбільш актуальна інформація щодо країн, в яких поширюється COVID-19;
- уважно враховуйте не лише інформацію про обмеження в’їзду та виїзду в країну/регіон та місцеві вимоги, а і можливі ризики в цілому та відмовтесь від участі в заходах, які не є винятково обов’язковими до участі, а також відмовтесь від організації заходів, які створюють ризики для міжнародних учасників або для вас, як організаторів;
- надайте подорожуючим вичерпну інформацію щодо
- працівники, які повертаються з країн, де зареєстровані випадки COVID-19, повинні ретельно самостійно моніторити власний стан здоров’я та при виникненні симптомів респіраторних хвороб або температури понад 37,3% повинні самоізолювати себе (пам’ятка про самоізоляцію додається).
Для отримання актуальної інформації, рекомендацій щодо планування та організації роботи та донесення її до працівників, користуйтесь надійними джерелами:
Розділ веб-сторінки Всесвітньої організації охорони здоров’я, присвячений новому коронавірусу:
https://www.who.int/health-topics/coronavirus
Веб-сторінки МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»:
Сторінки у мережі Фейсбук: