Рекомендації щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширенню випадків захворювання на COVID-19 при наданні транспортних послуг

ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України»

Поширення випадків захворювання на нову коронавірусну інфекцію (COVID-19) в країнах Європейського союзу та країнах, що ділять спільний державний кордон з Україною, потребують підвищення рівня обізнаності, посилення та проведення додаткових профілактичних заходів на транспорті та об‘єктах транспортної інфраструктури на всій території країни.

Загальна інформація про захворювання

Коронавірусне захворювання COVID-19 було вперше виявлено в провінції Ухань Китайської народної республіки в грудні 2019 року.

Вірус передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті.

Дослідження свідчать, що використання громадського транспорту здатне збільшувати ризики інфікування гострими респіраторними захворюваннями до 6 разів. Найбільший ризик стосується осіб, що подорожують на довгі дистанції та користуються станціями пересадки або кількома видами транспорту.

Основні профілактичні індивідуальні заходи

До основних індивідуальних профілактичних заходів належать:

  • гігієна рук – миття з рідким милом (бажано з антибактеріальним ефектом) та/або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;
  • гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні, використання та негайна утилізація одноразових серветок та носовичків;
  • утримання від контактів з респіраторними хворими та особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, – або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 2 метрів та не довше 15 хвилин);
  • утримання від дотиків слизових оболонок рота, носа та очей та обличчя в цілому брудними (не обробленими спиртовмісним антисептиком) руками;
  • використання медичної маски за наявності респіраторних симптомів, перечислених вище, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшою утилізацією та антисептичною обробкою рук спиртвмісним антисептиком після утилізації.

Попереджувальні заходи з організації роботи

  • проведіть роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних профілактичних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
  • роздрукуйте та/або оновіть інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або антисептичну обробку рук спиртовмісними антисептиками (додаються);
  • не допускайте працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян;
  • забезпечте та контролюйте постійну наявність рідкого мила (бажано з антибактеріальним ефектом), одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів в місцях відпочинку персоналу, обслуговування та відстійниках для транспорту, а також в залах очікування, фойє та зонах обслуговування пасажирів;
  • за можливості забезпечте наявність спиртовмісних антисептиків (за можливості – в диспенсерах) для обробки рук антисептиком як персоналу, так і пасажирів в залах очікування, фойє, зонах обслуговування пасажирів, на міжміських та міжнародних маршрутах та станціях пересадки;
  • за можливості забезпечте пасажирів міжміських та міжнародних маршрутів одноразовими хустинками та/або серветками з антисептиком;
  • забезпечте наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин), провести відповідне навчання з використання та утилізації відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль над дотриманням правил;
  • забезпечте можливість використання спиртовмісних антисептиків пасажирами також;
  • оновіть контактну інформацію щодо закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу при інфекційних захворюваннях, використовуйте її в роботі та поширте серед працівників;
  • не розповсюджуйте або мінімізуйте кількість роздаткових матеріалів (журналів, брошур, рекламної інформації) на маршрутах;

Попереджувальні заходи з проведення дезінфекції, прибирання та утилізації

  • забезпечте вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів та провітрювання залів очікування, фойє, перонів та привокзальних зупинок, зон обслуговування пасажирів не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни;
  • проводьте обробку поверхонь, місць контакту рук пасажирів (ручки дверей, місця сидіння, відкидні столики, раковини, інформаційні стійки тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами для експрес-дезінфекції;
  • провітрювання, прибирання транспорту та експрес-дезінфекція поверхонь, що підлягають обробці проводиться після закінчення зміни або не менше ніж двічі на добу при для міжнародних маршрутів;
  • для міжнародних маршрутів, які прямують з або через територію країн, в яких виявлено випадки COVID-19, проводяться додаткові дезінфекційні заходи, при яких повноцінній дезінфекції підлягають всі поверхні салону;
  • забезпечте збір використаних персоналом ЗІЗ та використаного пасажирами міжміських та міжнародних маршрутів одноразових хустинок та одноразового посуду в пластикові пакети, що закриваються;
  • забезпечте знезараження (дезінфекцію) зібраних матеріалів перед утилізацію протягом або в кінці зміни або по завершенні маршруту.

Використання дезінфікуючих засобів

При дезінфекції використовуйте стандартні дезінфікуючі засоби, зареєстровані відповідно до чинного законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Дотримуйтесь інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (витримання часу перебування на оброблюваній поверхні).

Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфікуючі засоби та антисептики, зареєстровані відповідно до чинного законодавства:

  • антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);
  • препарати для експрес-дезінфекції поверхонь (експозиція від 30 сек до 2 хв) – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);
  • для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи їх комбінацій з поверхнево-активними речовинами, хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування) з вираженим миючим ефектом.
    Для дезінфекції можуть бути використані засоби з різних хімічних груп: хлорвмісні (діюча речовина – натрієва сіль дихлорізоціанурової кислоти (дихлорізоціанурат натрію) – в концентрації активного хлору в робочому розчині не менше 0,06%), кисневмісні (перекис водню – в концентрації не менше 3,0%), катіонні поверхнево-активні речовини (КПАВ) – четвертинні амонієві сполуки (в концентрації активно діючої речовини (АДР) в робочому розчині не менше 0,15%), третинні аміни (в концентрації АДР в робочому розчині не менше 0,05%), спирти – ізопропіловий, етиловий, чи їх комбінації – в якості шкірних антисептиків і дезінфікуючих засобів для експрес-дезінфекції обробки невеликих за площею поверхонь – ізопропіловий спирт в концентрації не менше 60%, етиловий спирт в концентрації не менше 70% .

Вміст активно діючих речовин зазначено в інструкціях (методичних вказівках) по застосуванню.

Режим використання – за режимом інфекцій вірусної етіології.

Не використовуйте при чистці салону стиснене повітря, яке може сприяти розповсюдженню вірусу. Не використовуйте побутові чи промислові пилососи до проведення дезінфекції.

На міжнародних маршрутах, якщо пасажир після проведення скринінгу був поміщений під спостереження/карантин, транспортний засіб підлягає заключній дезінфекції, яка проводиться фахівцями лабораторного центру по місцю закінчення маршруту.

Критеріальний розподіл об’єктів дезінфекції об‘єктів транспорту та транспортної інфраструктури за ступенем ризику інфікування та режимами дезінфекції

Ступінь ризику інфікуванняОб’єкт дезінфекціїРежим дезінфекціїСпосіб дезінфекції
Критичнийшкіра рук персоналугігієнічна обробка руквтирання препарату у шкіру рук
Напівкритичний
дезінфекція



експрес-дезінфекція (до 2 хв.)
поверхні столів, обладнання, тощокишкові і крапельні інфекції бактеріальної та вірусної етіологіїпротирання, зрошення
поверхні, що контактують з відвіду-вача-ми (столи, стільці, сидіння, поручні тощо)кишкові і крапельні інфекції бактеріальної і вірусної етіологіїпротирання, зрошення
Некритичнийпідлога, в т.ч. підлога транспорту, стіни, меблі, сантехобладнання тощокишкові і крапельні інфекції бактеріальної етіологіїпротирання, зрошення