Актуальність нагальності реалізації в Україні програми зменшення споживання солі і швидкий шлях зниження смертності від серцево-судинних захворювань

Основна причина сплеску захворюваності на гіпертонію і високої смертності від ССЗ у Світі в останнє століття вже визначено і знайдено шлях розв’язання цієї проблеми. Нині це одна з найактуальніших проблем сьогодення в усьому Світі, яка особливо виражена в Україні та столиці України – Києві, зокрема.

Вже пройшло понад 10 років, як відомо, згідно з дослідженнями 2010 та 2013 років, що Україна займає перше місце в Європі по смертності від серцево-судинних захворювань (ССЗ). Смертність від ССЗ в Україні в теперішній час становить близько 70% усіх причин смертності, тоді як аналогічний показник у країнах Європи не перевищує 25%. Згідно з висновками міжнародних експертів, це явище безпосередньо пов’язане зі значним перевищенням вживання солі натрію населенням країни.

Україна. 2020 р. Дослідження STEPS-2019. «Середнє споживання солі становило 12,6 г/добу, що більше ніж удвічі перевищує максимально рекомендоване ВОО3 значення 5 г на добу (2 г/добу натрію). Лише 13% населення споживали солі менше ніж 5 г на добу. Середній показник екстракції калію із сечею становило 66,9 ммоль на добу (2,6 г/добу.) Чотири п’ятих (79,%) населення мали недостатній рівень екстракції калію: ≤90 ммоль на 24 години (≤ 3,5 г/добу – мінімально рекомендоване ВОО3 значення).»

ООН. 2021. Демографічна ситуація в Україні – Аналітична довідка. – «Поширеність поведінки з високим ступенем ризику та неінфекційні хвороби є в Україні одними з основних причин одного з найвищих рівнів смертності в Європі, особливо серед чоловіків. Близько третини українців помирає у віці до 65 років. Понад половині цих смертей можна запобігти.»
https://ukraine.un.org/en/download/89098/159271

Економічна правда, квітень 2021 року. – «Сукупні втрати економіки України від наслідків інсульту можуть сягати 100 мільярдів гривень на рік. Про це йдеться у пресрелізі Української асоціації боротьби з інсультом».  (https://epravda.com.ua/rus/news/2021/05/20/674058/

ВООЗ. 14 вересня 2023 р. Інформаційний бюлетень. «Основним наслідком харчування з високим вмістом натрію для здоров’я є підвищення артеріального тиску, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань, раку шлунка, ожиріння, остеопорозу, хвороби Меньєра і захворювань нирок.
Скорочення споживання натрію – один із найбільш економічно ефективних способів зміцнення здоров’я населення і зниження тягаря неінфекційних захворювань: кожен долар США, вкладений у реалізацію заходів зі зниження споживання натрію, приносить віддачу в розмірі щонайменше 12 доларів США.»  (https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction?utm_source=chatgpt.com

Як у найкоротші терміни зменшити показник смертності від ССЗ в Україні до середньоєвропейського рівня

Ситуацію, що склалася із ССЗ в Україні, цілком можливо доволі швидко виправити, використовуючи вже накопичений 54-річний досвід Фінляндії, 15-річний світовий досвід  та результаті наукових досліджень у багатьох країнах Світу зі зниження споживання солі та можливості заміни звичайної солі на замінники солі, збагачені калієм. В Україні 2024 року МОЗ затверджено нові нормативні документи щодо лікування та профілактики гіпертонії, в яких враховано весь зазначений світовий досвід.

Тому цілком реально шлях, пройдений Фінляндією за 36 років, скоротити в Україні в часі в кілька разів. І Україна зможе в досить короткий термін наблизитися за тривалістю життя до європейських країн.

Необхідно реалізувати лише декілька заходів, щодо зменшення споживання солі в країні на 30-40%. 

  1. Активізація роботи лікарів у напрямку профілактики та немедикаментозного лікування  гіпертонії згідно з «Клінічною Настановою» -2024 р. та «Клінічним Протоколом» -2024 р. стосовно рекомендацій щодо застосування замінників солі, збагачених калієм та продуктів зі зменшеним вмістом солі.
  2. Організація соціальної реклами та просвіті населення щодо методів профілактики та немедикаментозного лікування гіпертонії шляхом коригування споживання натрію (солі) і калію з продуктами харчування.
  3. Організація зменшення вмісту солі у продуктах харчування, що виробляються харчовою індустрією, та організація широкомасштабного виробництва продуктів харчування з використанням солезамінників, збагачених калієм.
  4. Забезпечити для населення України доступність замінників солі, збагачених калієм, та продуктів харчування зі зменшеним вмістом солі. 
  5. Організація системи маркування продукції зі зменшеним вмістом натрію та збагаченої калієм, що випускається харчовою індустрією, організація системи моніторингу за якістю продуктів харчування зі зменшеним вмістом натрію.
  6. Організація оцінки економічного ефекту від реалізації заходів.

Вказані заходи є основою пілотного проєкту Програми для громади Києва:
 «ЗБІЛЬШЕННЯ ТРИВАЛОСТІ ЖИТТЯ КИЯН ЗА ТРИ РОКИ НА 5 РОКІВ»

Приклад успішної реалізації аналогічного проєкту:
«Проєкт “Північна Карелія”: як смертність фінів від серцево-судинних захворювань знизили в 7 разів, або плюс 13 років здоров’я»

(дата опублікування на сайті 28 січня 2025 р.)