Актуальність нагальності реалізації в Україні програми зменшення споживання солі і швидкий шлях зниження смертності від серцево-судинних захворювань
Основна причина сплеску захворюваності на гіпертонію і високої смертності від ССЗ у Світі в останнє століття вже визначено і знайдено шлях розв’язання цієї проблеми. Нині це одна з найактуальніших проблем сьогодення в усьому Світі, яка особливо виражена в Україні та столиці України – Києві, зокрема.
Вже пройшло понад 10 років, як відомо, згідно з дослідженнями 2010 та 2013 років, що Україна займає перше місце в Європі по смертності від серцево-судинних захворювань (ССЗ). Смертність від ССЗ в Україні в теперішній час становить близько 70% усіх причин смертності, тоді як аналогічний показник у країнах Європи не перевищує 25%. Згідно з висновками міжнародних експертів, це явище безпосередньо пов’язане зі значним перевищенням вживання солі натрію населенням країни.
Україна. 2020 р. Дослідження STEPS-2019. «Середнє споживання солі становило 12,6 г/добу, що більше ніж удвічі перевищує максимально рекомендоване ВОО3 значення 5 г на добу (2 г/добу натрію). Лише 13% населення споживали солі менше ніж 5 г на добу. Середній показник екстракції калію із сечею становило 66,9 ммоль на добу (2,6 г/добу.) Чотири п’ятих (79,%) населення мали недостатній рівень екстракції калію: ≤90 ммоль на 24 години (≤ 3,5 г/добу – мінімально рекомендоване ВОО3 значення).»
ООН. 2021. Демографічна ситуація в Україні – Аналітична довідка. – «Поширеність поведінки з високим ступенем ризику та неінфекційні хвороби є в Україні одними з основних причин одного з найвищих рівнів смертності в Європі, особливо серед чоловіків. Близько третини українців помирає у віці до 65 років. Понад половині цих смертей можна запобігти.»
https://ukraine.un.org/en/download/89098/159271
Економічна правда, квітень 2021 року. – «Сукупні втрати економіки України від наслідків інсульту можуть сягати 100 мільярдів гривень на рік. Про це йдеться у пресрелізі Української асоціації боротьби з інсультом». (https://epravda.com.ua/rus/news/2021/05/20/674058/)
ВООЗ. 14 вересня 2023 р. Інформаційний бюлетень. «Основним наслідком харчування з високим вмістом натрію для здоров’я є підвищення артеріального тиску, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань, раку шлунка, ожиріння, остеопорозу, хвороби Меньєра і захворювань нирок.
Скорочення споживання натрію – один із найбільш економічно ефективних способів зміцнення здоров’я населення і зниження тягаря неінфекційних захворювань: кожен долар США, вкладений у реалізацію заходів зі зниження споживання натрію, приносить віддачу в розмірі щонайменше 12 доларів США.» (https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction?utm_source=chatgpt.com)
Як у найкоротші терміни зменшити показник смертності від ССЗ в Україні до середньоєвропейського рівня
Ситуацію, що склалася із ССЗ в Україні, цілком можливо доволі швидко виправити, використовуючи вже накопичений 54-річний досвід Фінляндії, 15-річний світовий досвід та результаті наукових досліджень у багатьох країнах Світу зі зниження споживання солі та можливості заміни звичайної солі на замінники солі, збагачені калієм. В Україні 2024 року МОЗ затверджено нові нормативні документи щодо лікування та профілактики гіпертонії, в яких враховано весь зазначений світовий досвід.
Тому цілком реально шлях, пройдений Фінляндією за 36 років, скоротити в Україні в часі в кілька разів. І Україна зможе в досить короткий термін наблизитися за тривалістю життя до європейських країн.
Необхідно реалізувати лише декілька заходів, щодо зменшення споживання солі в країні на 30-40%.
- Активізація роботи лікарів у напрямку профілактики та немедикаментозного лікування гіпертонії згідно з «Клінічною Настановою» -2024 р. та «Клінічним Протоколом» -2024 р. стосовно рекомендацій щодо застосування замінників солі, збагачених калієм та продуктів зі зменшеним вмістом солі.
- Організація соціальної реклами та просвіті населення щодо методів профілактики та немедикаментозного лікування гіпертонії шляхом коригування споживання натрію (солі) і калію з продуктами харчування.
- Організація зменшення вмісту солі у продуктах харчування, що виробляються харчовою індустрією, та організація широкомасштабного виробництва продуктів харчування з використанням солезамінників, збагачених калієм.
- Забезпечити для населення України доступність замінників солі, збагачених калієм, та продуктів харчування зі зменшеним вмістом солі.
- Організація системи маркування продукції зі зменшеним вмістом натрію та збагаченої калієм, що випускається харчовою індустрією, організація системи моніторингу за якістю продуктів харчування зі зменшеним вмістом натрію.
- Організація оцінки економічного ефекту від реалізації заходів.
Вказані заходи є основою пілотного проєкту Програми для громади Києва:
«ЗБІЛЬШЕННЯ ТРИВАЛОСТІ ЖИТТЯ КИЯН ЗА ТРИ РОКИ НА 5 РОКІВ»
Приклад успішної реалізації аналогічного проєкту:
«Проєкт “Північна Карелія”: як смертність фінів від серцево-судинних захворювань знизили в 7 разів, або плюс 13 років здоров’я»
(дата опублікування на сайті 28 січня 2025 р.)