18 квітня 2024 р. Презентація нового Збірника рецептур страв для харчування дітей в закладах освіти та інших дитячих закладах

18 квітня 2024 року відбулася презентація нового “Збірника рецептур страв для харчування дітей в закладах освіти, дитячих закладах, оздоровлення та відпочинку та закладах, соціального захисту” Євгена Клопотенка.

Збірник рецептур страв, рекомендованих для шкільного харчування, підготовлено у межах Стратегії реформування системи шкільного харчування, що реалізується за ініціативи ПЕРШОЇ ЛЕДІ УКРАЇНИ Олени Зеленської.

У розробці збірника взяли участь співробітники лабораторії гігієни харчування та безпечності харчових продуктів ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН України»:

  • завідувачка лабораторії, д-р. мед. наук, проф. Гуліч Марія Павлівна
  • с. н. с. лабораторії, канд. біол. наук Любарська Любов Сергіївна
  • пров. н. с. лабораторії,  канд. мед. наук Петренко Олена Дмитрівна

Збірник розроблено у рамках українсько-швейцарського проєкту «Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні» (коротка назва «Діємо для здоров’я»), який впроваджує консорціум організацій: GFA Consulting Group, Університетські клініки Женеви /Hôpitaux Universitaires de Genève (HUG)/, Благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сімʼї» та компанія One Health за фінансової підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC).

Ця значна робота була проведена для сприяння та забезпечення здорового та смачного харчування в українських школах. Збалансоване харчування є одним із найефективніших способів запобігання розвитку хронічних захворювань. Тому інвестиції в здорове харчування в школах приведуть до зміцнення здоров’я українських дітей.

Завідувачка лабораторії гігієни харчування та безпечності харчових продуктів,
д-р. мед. наук, проф.
Гуліч Марія Павлівна