18 квітня 2024 р. Презентація нового Збірника рецептур страв для харчування дітей в закладах освіти та інших дитячих закладах
![](https://health.gov.ua/wp-content/uploads/2024/04/18-04-2024-presentation-of-the-new-collection-of-recipes-for-children-s-meals-photo-1.jpg)
18 квітня 2024 року відбулася презентація нового “Збірника рецептур страв для харчування дітей в закладах освіти, дитячих закладах, оздоровлення та відпочинку та закладах, соціального захисту” Євгена Клопотенка.
Збірник рецептур страв, рекомендованих для шкільного харчування, підготовлено у межах Стратегії реформування системи шкільного харчування, що реалізується за ініціативи ПЕРШОЇ ЛЕДІ УКРАЇНИ Олени Зеленської.
![](https://health.gov.ua/wp-content/uploads/2024/04/18-04-2024-presentation-of-the-new-collection-of-recipes-for-children-s-meals-photo-3.jpg)
У розробці збірника взяли участь співробітники лабораторії гігієни харчування та безпечності харчових продуктів ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН України»:
- завідувачка лабораторії, д-р. мед. наук, проф. Гуліч Марія Павлівна,
- с. н. с. лабораторії, канд. біол. наук Любарська Любов Сергіївна,
- пров. н. с. лабораторії, канд. мед. наук Петренко Олена Дмитрівна.
Збірник розроблено у рамках українсько-швейцарського проєкту «Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні» (коротка назва «Діємо для здоров’я»), який впроваджує консорціум організацій: GFA Consulting Group, Університетські клініки Женеви /Hôpitaux Universitaires de Genève (HUG)/, Благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сімʼї» та компанія One Health за фінансової підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC).
![](https://health.gov.ua/wp-content/uploads/2024/04/18-04-2024-presentation-of-the-new-collection-of-recipes-for-children-s-meals-photo-2.jpg)
Ця значна робота була проведена для сприяння та забезпечення здорового та смачного харчування в українських школах. Збалансоване харчування є одним із найефективніших способів запобігання розвитку хронічних захворювань. Тому інвестиції в здорове харчування в школах приведуть до зміцнення здоров’я українських дітей.
Завідувачка лабораторії гігієни харчування та безпечності харчових продуктів,
д-р. мед. наук, проф.
Гуліч Марія Павлівна