До Всесвітнього дня захисту прав споживачів

Щорічно 15 березня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день захисту прав споживачів (World Consumer Rights Day), проведення якого рішенням ООН приурочено до річниці виступу президента США Джона Кеннеді в Конгресі в 1962 році. Тоді у виступі президента були сформульовані основні права споживача: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір, право бути почутим, право на задоволення базових потреб, право на компенсацію, право на споживчу освіту, право на здорове навколишнє середовище. В 1983 році день 15 березня був закріплений в міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів. Для світової та європейської спільноти захист прав споживачів є важливим показником рівня демократичності держави. Сьогодні як ніколи важливо спільно спрямовувати зусилля на процес реформування та євроінтеграції у сфері захисту прав споживачів, адже незважаючи на професію, освіту чи вік – кожен з нас є споживачем.

До Всесвітнього дня споживачів на базі Державного торговельно-економічного університету 13 березня відбувся ФОРУМ Консумерської Асамблеї України «СПОЖИВАЧІ УКРАЇНИ: резільєнтність до викликів сьогодення», в якому від ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» взяла участь завідувач лабораторії гігієни харчування та безпечності харчової продукції, д. мед. н., професор Марія ГУЛІЧ.

На ФОРУМІ було підкреслено, що Consumers International визначив девізом 2025 року «A just transition to sustainable lifestyles» – справедливий перехід до сталого способу життя». Учасники ФОРУМУ відмічали, що в умовах бойових дій та воєнного стану українське суспільство, зосередивши наявні ресурси на зусилля на перемозі, повинна дбати й про засади сталого розвитку у повоєнний період. А унікальність сьогодення визначає необхідність формування споживчої та економічної резильєнтності як системної реакції на постійні зміни в умовах турбулентності. На ФОРУМІ значну увагу було приділено захисту прав споживачів щодо якості та безпечності харчових продуктів, особливо що стосується проблеми фальсифікованих продуктів.

Учасники заходу висловили ряд конструктивних пропозицій, щодо ефективної реалізації споживчої політики в Україні на основі дотримання балансу інтересів між громадянським суспільством, державою та бізнесом.

Всесвітній день захисту прав споживача – ще один привід порадити споживачам: вивчайте, використовуйте та захищайте свої права!

Завідувач лабораторії гігієни харчування та безпечності харчової продукції,
д. мед. н., професор Марія ГУЛІЧ

(дата опублікування на сайті 14 березня 2025 р.)