До Міжнародного дня шкільного харчування (14 березня): якісне харчування – запорука здорового майбутнього

Міжнародний день шкільного харчування покликаний привернути увагу суспільства до важливості якісного та збалансованого харчування в школах. Адже від того, яку їжу споживають учні щодня, залежить їхній фізичний і ментальний розвиток та здоров’я, що впливає на загальний рівень здоров’я населення.

В Україні триває реформа шкільного харчування, спрямована на покращення якості та безпеки харчових продуктів у навчальних закладах, впровадження сучасних стандартів харчування, оновлення меню, а також модернізацію шкільних харчоблоків.

Фахівці ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.О. Марзєєва НАМН України» беруть участь у реформі, зокрема, долучаючись до розробки та удосконалення нормативних документів, що визначають норми харчування у навчальних закладах, вимоги до якості продуктів, технологічної документації для приготування напоїв та страв, а також складання меню для харчування дітей різних вікових груп.
Фахівці Інституту також проводять дослідження щодо харчових звичок і харчової поведінки школярів, аналізують особливості раціону сучасних дітей та рівень споживання основних груп харчових продуктів.

Окрім того, Інститут займається вивченням потреб дітей, які потребують спеціального дієтичного харчування, з метою забезпечення можливості їх доступу шкільного харчування. Завдяки проведеній роботі в Україні запроваджуються сучасні підходи до шкільного харчування, що сприяє покращенню здоров’я дітей та населення в цілому.

Завідувач лабораторії гігієни харчування та безпечності харчової продукції,
д. мед.н., професор Марія ГУЛИЧ

(дата опублікування на сайті 14 березня 2025 р.)