27 червня 2023 р. ЗАЕС сьогодні очима експертів ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України»
Рекомендації завідуючої лабораторією радіаційного захисту, членкині Міжнародного комітету стандартів радіаційної безпеки МАГАТЕ – проф. Т.О. Павленко
Сьогодні ми можемо тільки прогнозувати розвиток подій від прогнозованого вибуху на Запорізькій АЕС, наслідки якого залежать від двох факторів: по-перше, від персоналу, який залишився на станції та його дій на випадок аварії; по-друге, наскільки швидко наші військові звільнять станцію та розмінують її, і, перш за все, шандори ставка-охолоджувача, які замінували орки.
Експерти-реакторники стверджують, що навіть у негативному варіанті розвитку подій аварія буде тільки локальною. П’ять реакторів холодні, працює тільки один на найменшій потужності, тільки щоб забезпечити безпечне функціонування станції та сховищ радіоактивних відходів на території станції.
Головне: катастрофи, на кшталт Чорнобиля, не буде. Очікувано, що аварія буде локальною, радіоактивний йод нам не загрожує, пігулки-радіопротектори не знадобляться (!).
Для профілактики рекомендовано споживати більше продуктів зі стабільним йодом. Що б не сталося, це корисно для нашого здоров’я та нервової системи.
Постарайтеся, щоб вміст йоду у вашому раціоні складав не менше 150 мкг – це добова норма – дивіться таблицю. Стовпець “Відсоток добової потреби” показує, на скільки відсотків 100 грам продукту задовольняють добову потребу людини щодо йоду. Іще один вихід – таблетки з морських водоростей типу ламінарії (не препарат «Калію йодид», який є радіопротектором).
І останнє, на певний час варто відмовитись від мідій та чорноморських «рачків» (креветок). На превеликий жаль, вони сорбують в собі різну гидоту, зокрема радіоактивні та токсичні елементи, а після підриву Каховської ГЕС ми ще повністю не можемо оцінити, що винесло з водою у Чорне море.
Здоров’я усім! Бережіть себе! Віримо та підтримуємо ЗСУ!
Чекаємо перемоги.
Надмірне споживання йоду може викликати проблеми зі щитовидною залозою!
Середня добова норма споживання йоду – 100 – 200 мкг
Кількість йоду щодня (мкг):
дітям – 50 – 120
жінкам – 120 – 170
жінкам під час вагітності і грудного вигодовування – 200
чоловікам – 150 – 200
Вміст йоду у продуктах харчування
Назва | Вміст йоду у 100 г продукту, мкг | Відсоток добової потреби, % |
Морська капуста | 300 | 200 |
Кальмар | 200 | 133 |
Тріска | 135 | 90 |
Креветка | 110 | 73 |
Яєчний порошок | 64 | 43 |
Окунь морській | 60 | 40 |
Молоко сухе нежирне | 55 | 37 |
Сьомга, горбуша, камбала, кета, тунець | 50 | 33 |
Скумбрія | 45 | 30 |
Оселедець | 40 | 27 |
Жовток курячого яйця | 33 | 22 |
Ставрида | 30 | 20 |
Яйце куряче | 20 | 13 |
Гриби шампіньйони | 18 | 12 |
Фасоль | 12 | 8 |
Пшениця (тверді сорти) | 11 | 7 |
Крупа пшенична | 10 | 7 |
Фісташки | 10 | 7 |
Йогурт, кефір | 9 | 6 |
Офіційну інформацію ви можете отримати на офіційних каналах Державної інспекції ядерного регулювання:
Дивитися офіційну інформацію на сайті Державної інспекції ядерного регулювання
Facebook Державної інспекції ядерного регулювання
Telegram Державної інспекції ядерного регулювання
Або за QR-кодами